WATER, DE REST KOMT LATER…
Wanneer ik een eerste meting doe bij nieuwe cliënten komt vaak naar voren dat het vochtgehalte veel te laag is. Dat duidt dus op uitdroging.
Hoe ziet een uitgedroogde cel er uit? Stel je een gedroogde rozijn voor en een gewelde rozijn. Dan heb je een beeld van een niet gehydrateerde cel en eentje die wel voldoende vocht opgenomen heeft.
“Maar ik drink al zoveel!” hoor ik dan. Meestal is dat drinken dan koffie, thee, melk, frisdrank maar ook wel water.
Mijn volgende vraag is dan hóe ze het water drinken: De hele dag door kleine slokjes of hele glazen achter elkaar?
Bulkdrinken of slokjesgedrag maakt een wereld van verschil! Bij slokjesgedrag valt het water als het ware tussen de cellen omdat de receptoren het laten afweten na verloop van tijd. Ze komen daar ‘hun bed niet meer voor uit’.
Bij bulkdrinken daarentegen krijgen je cellen een overvloed aan water in één keer en wordt je hele lichaam goed gehydrateerd. Voor je receptoren is het wél de moeite waard om te reageren en zo worden je cellen en celwanden goed gevuld met water.
Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter in de cellen worden opgenomen én kunnen de afvalstoffen er weer uit. Om afgevoerd te worden uit je lichaam.
Wat doet het met je lichaam wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt? De belangrijkste directe verschijnselen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, donkere urine hebben (en/of veel minder urine) of vocht vasthouden in de enkels. Dat zijn allemaal tekenen dat de vocht- en mineraalhuishouding van je lichaam verstoord zijn.
Meer ernstige signalen zijn spierkramp, bloeddrukdaling, hartkloppingen, spierpijn, verwardheid, en uiteindelijk orgaanfalen en zelfs shock. Het zal duidelijk zijn dat voldoende water van levensbelang is!
Hoeveel water heb je nodig? Een volwassene heeft ongeveer 30 ml water per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Bij een gewicht van 65 kilo is dat 180 ml. Voor het gemak zeg ik 2 liter per dag. Weet je dat lauw water veel makkelijker in grotere hoeveelheden te drinken is? Probeer het maar eens!